Ondernemersaftrek: zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling

Je ziet het nog weleens voorbij komen, zelfstandig ondernemers die in een startjaar wél de zelfstandigenaftrek willen toepassen en dan de startersaftrek doorschuiven naar een ander jaar.

De eerste 5 jaren van je onderneming worden door de belastingdienst gezien als startersjaren. In de eerste 5 jaren kun je aanspraak maken op startersaftrek waarvan je in die jaren maximaal 3 jaren gebruik mag maken van de startersaftrek.

Indien je aangemerkt wordt als ondernemer voor de inkomstenbelasting én je voldoet aan het urencriterium dan mag je gebruik maken van diverse ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Voldoe je niet aan het urencriterium? Dan ben je mogelijk nog steeds ondernemer voor de inkomstenbelasting maar mag je geen zelfstandigenaftrek en startersaftrek claimen. Wél heb je dan recht op de MKB winstvrijstelling.

Startersaftrek doorschuiven?

Mag je de startersaftrek in een jaar van de eerste 5 startersjaren doorschuiven naar een ander jaar, terwijl je in dat jaar wél gebruik maakt van de zelfstandigenaftrek omdat dat mogelijk gunstiger uitkomt?

Nee, helaas mag dat niet. Indien je in een startersjaar gebruik maakt van de zelfstandigenaftrek en je hebt ook recht op de startersaftrek (zie voorwaarden startersaftrek) dan moet je die in principe gebruiken. (Wet IB art. 3.76 lid 3) Gebruik je de startersaftrek niet? Dan gaat deze verloren.