Kleine Ondernemersregeling Omzetbelasting

We gaan inmiddels alweer richting het einde van het jaar. Een goede tijd om even te kijken naar de korting Kleine Ondernemersregeling voor de omzetbelasting.

100% korting of gedeeltelijke korting

Ondernemers voor de omzetbelasting die onder een bepaalde grens aan af te dragen BTW blijven, kunnen in aanmerking komen voor een korting op de af te dragen omzetbelasting.

De korting loopt tot een afdracht van maximaal € 1.882,–. Komt de jaarafdracht op een bedrag tussen de € 1.345,– en € 1.882,– dan krijgt u een gedeeltelijke korting. Blijft u met de afdracht onder de € 1.345,– dan krijgt u een korting van 100% van het af te dragen bedrag.

De gedeeltelijke korting bedraagt: 2,5 x (€ 1.883,– min berekende afdracht).

Stel nu dat aan het einde van het jaar blijkt dat de afdracht uitkomt op € 1.900,–. Dan zou u geen korting krijgen en € 1.900,– moeten afdragen aan de Belastingdienst.

Investeren voor korting

Wellicht kunt u dan overwegen om een investering te doen in bedrijfsmiddelen, zoals een computer of een machine.

Schaft u bijvoorbeeld een goede computer aan voor € 2.750,– excl. BTW, dan krijgt u aan BTW- aftrek € 577,50.

De investering moet u dan uiteraard vóór het einde van het jaar doen. De afdracht komt dan uit op € 1.900,– min € 577,50 = € 1.322,– (afgerond).

Dat is ónder de grens van € 1.345,– om 100% korting te kunnen krijgen. De korting bedraagt dan dus € 1.322,–, waardoor u niets hoeft af te dragen.

Dus door de uitgave van € 3.327,50 (incl. BTW), bespaart u zich de € 1.900,– af te dragen BTW. U hebt dan dus een behoorlijk extra voordeel vanwege die aangeschafte computer.

Extra belastingvoordeel op uw investering

Daarnaast krijgt u ook nog eens investeringsaftrek voor de inkomstenbelasting, dus extra voordeel!

Daarom is het heel verstandig om zo rond het einde van het jaar even een jaaropstelling te maken van uw af te dragen omzetbelasting, om te kunnen bepalen of u wellicht wat extra voordeel kunt behalen.

Uiteraard kunnen wij u hierbij helpen! Neem in dat geval contact met ons om de mogelijkheden te bespreken.