Bron: ANP

Een rapport over de toekomst van zzp’ers verschijnt een stuk later dan gepland. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Volgens de minister komt de vertraging doordat het een ”gecompliceerde materie” betreft. Maar D66-Kamerlid Steven van Weyenberg denkt dat het kabinet het rapport ”over de verkiezingen heen tilt”.

Tweede kwartaal

Op 18 maart worden nieuwe Provinciale Staten gekozen, die op hun beurt de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. Volgens Van Weyenberg wil het kabinet voor die tijd de kiezers niet met slecht nieuws confronteren.

Eerder lekten berichten uit dat het kabinet zou willen snijden in de fiscale faciliteiten die zzp’ers hebben, om zo de groei van het aantal zelfstandigen zonder personeel af te remmen. Ambtenaren werken aan een rapport over de positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt. Dat had nog dit jaar moeten verschijnen. Volgens Kamp wordt dat nu waarschijnlijk in de tweede kwartaal van volgend jaar.

Geen toeval

De minister wijst erop dat in het rapport een groot aantal aspecten onder de loep genomen moet worden, zoals de zelfstandigenaftrek die zzp’ers genieten. Dat kost volgens hem tijd. Kamp bestrijdt dat het kabinet erop uit is het aantal zzp’ers in te dammen omdat hun belastingvoordelen de schatkist veel geld kosten. Dat het later verschijnen van het rapport te maken heeft met de naderende verkiezingen, spreekt hij met klem tegen. ”Zo werk ik niet.”

Maar Van Weyenberg denkt niet dat het uitstel toeval is. ”Als ik zoiets hoor gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen.”

Eigen rekening

Het aantal zzp’ers is de laatste jaren snel gestegen. Er zijn er nu circa 800.000.

VVD-Kamerlid Erik Ziengs zegt dat zzp’ers ”gewoon ondernemers zijn die voor eigen rekening en risico hun eigen boontjes doppen. Daar staan geheel terecht fiscale voordelen tegenover.” Ziengs noemt het goed dat het kabinet volgens Kamp ook op deze lijn zit.