Bron: Rijksoverheid

De opsporingsautoriteiten in Duitsland hebben gisteren op verzoek van het OM een 42-jarige man aangehouden die kantoor houdt in Arnhem. De man wordt verdacht van belastingfraude, oplichting, faillissementsfraude en valsheid in geschrifte. Daarnaast wordt hij verdacht van het aanbieden van fiscale constructies die gebruikt worden voor belastingontwijking.

De verdachte bood zijn klanten vermoedelijk fiscale constructies aan, waarmee zij zich richting de Belastingdienst konden presenteren als iemand die in Nederland geen verdiensten en/of vermogen heeft terwijl dit feitelijk wel het geval was. Hierbij werd gebruik gemaakt van naar buitenlands recht opgerichte vennootschappen en trusts, veelal gevestigd in Engeland, op Cyprus en de Belize. Vermoed wordt dat de gekunstelde fiscale constructie door verdachte tientallen malen is verkocht. Hierdoor is op grote schaal belasting ontdoken. Ingeschat wordt dat het nadeel voor de Nederlandse Staat oploopt tot meer dan een miljoen euro. Het kantoor van de verdachte in Arnhem is gisteren door de FIOD doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie en vermogen. Aan de Duitse autoriteiten zal de overlevering van verdachte worden gevraagd.

Bij doorzoeking van zijn woning in Duitsland hebben de Duitse autoriteiten honderd kilogram chemicaliën aangetroffen en in beslag genomen. Onderzocht wordt of de aangetroffen stoffen in verband gebracht kunnen worden met de fabricage van synthetische drugs.

De FIOD heeft dinsdag ook bij een vermoedelijke afnemer van bovengenoemde gekunstelde fiscale constructie een doorzoeking uitgevoerd. Deze man wordt er van verdacht dat hij genoemde constructie heeft gebruikt om zijn werkelijke inkomen te verdoezelen en om belastingfraude te plegen. De FIOD heeft bij deze doorzoeking beslag gelegd op administratie, vermogen en onroerend goed.

Fiscale onderzoeken
In aansluiting op dit onderzoek van de FIOD gaat de Belastingdienst op korte termijn onderzoek doen bij andere aanbieders van dergelijke constructies.

Gevolgen voor klanten
Ondernemers en particulieren die gebruik maken van de diensten van deze adviseurs kunnen in onzekerheid verkeren over hun eigen fiscale verplichtingen. Particulieren en ondernemers met een internationale constructie kunnen bij vragen contact opnemen met de BelastingTelefoon Buitenland.