Bron: Rijksoverheid

De FIOD heeft donderdag doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden gedaan in Hengelo en Enschede in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. Twee groothandels worden verdacht van het gebruik van valse verkoopfacturen.

De twee bedrijven in Enschede handelen in horecabenodigdheden, shoarmavlees en pizzabenodigdheden. Zij nemen vermoedelijk verkoopfacturen aan niet bestaande klanten op in hun administratie. In de onderzoeksperiode van 2008 tot heden is er voor circa € 1,5 miljoen aan valse facturen uitgeschreven. Door deze handelwijze maken zij het mogelijk dat hun echte klanten: pizzeria’s, shoarmazaken en restaurants, zwart kunnen in- en verkopen. Door de zwarte in- en verkopen kan er te weinig btw en winstbelasting zijn afgedragen voor een bedrag van circa € 1,2 miljoen. Hier zal de Belastingdienst nader onderzoek naar doen.

Duitse justitiële autoriteiten hebben gelijktijdig met de doorzoekingen in Nederland doorzoekingen in Duitsland uitgevoerd. Het betreft hier een soortgelijk strafrechtelijk onderzoek tegen een zusterbedrijf van een van de twee Nederlandse bedrijven. De Nederlandse autoriteiten voeren in dat kader op verzoek van de Duitse autoriteiten mede de doorzoekingen in Nederland uit.

De zaken komen voort uit een groter onderzoek door de Belastingdienst. De fiscus deed onderzoek bij ruim honderd groothandels in bepaalde branches zoals de horeca. Deze groothandels mogen hun producten alleen verkopen met een btw-factuur op naam. Hiermee worden zwarte verkopen bij de afnemers zoals horecaondernemingen voorkomen. Zwarte verkopen werken concurrentievervalsend en schaden de schatkist. Aanvullende onderzoeken door de fiscus bij afnemers hebben ruim € 325.000 aan winstcorrecties en boetes opgeleverd.