Bron: Rijksoverheid

Op donderdag 14 november hebben de ministers van Financiën van de 17 eurolanden in Brussel bij de vergadering van de Eurogroep onder meer gesproken over het beëindigen van de steunprogramma’s aan Ierland en Spanje. Namens de Eurogroep gaf voorzitter Jeroen Dijsselbloem na de vergadering een verklaring.

De Eurogroep constateerde dat Ierland zeer goed werk heeft gedaan op het gebied van economische hervormingen en het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Spanje heeft dit jaar succesvolle stappen gezet om zijn financiële sector te hervormen. De Eurogroep staat dan ook volledig achter de besluiten van Spanje en Ierland om na dit jaar op eigen kracht verder te gaan.

Dijsselbloem zei dat Spanje en Ierland grote inspanningen hebben verricht om tegemoet te komen aan de eisen van het steunprogramma. Spanjaarden en Ieren hebben volgens hem een moeilijke periode achter de rug, maar hij is ervan overtuigd dat de inspanningen van beide landen hun vruchten afwerpen in de toekomst. Dat Spanje vastbesloten is om het momentum vast te houden om hervormingen door te voeren, zag de Eurogroepvoorzitter twee weken geleden bevestigd toen hij een bezoek bracht aan Madrid. Ierland staat er volgens Dijsselbloem economisch stukken beter voor dan drie jaar geleden, maar is er nog niet. Het land heeft nog steeds veel schuld. Maar Ierland staat weer op eigen benen en kan zichzelf financieren. Dat is een grote stap.

In november 2010 vroeg Ierland om financiële steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ierland kreeg een lening van € 67,5 miljard. Nederland staat garant voor € 2,9 miljard. In december 2012 vroeg Spanje financiële steun aan vanwege de Spaanse bankencrisis. Spanje kreeg een lening van bijna € 41,4 miljard.
Spanje is een van de belangrijkste exportlanden voor Nederland. Ook hebben Nederlandse banken veel geld in Spanje uitstaan. Nederland heeft er daarom veel baat bij de verbeterde economische situatie in Spanje. Nederland is een belangrijke handelspartner voor Ierland. Nederland is op 4 na het grootste bestemmingsland voor Ierse goederen. Nederland importeert vooral medische apparaten. Nederland exporteert vooral medicijnen en farmaceutische producten.