Bron: De Telegraaf

Het tarief in de eerste belastingschijf is een stuk hoger dan bedoeld. Ook het percentage in box 2 waar bedrijven en aandeelhouders mee te maken hebben, is een stuk hoger, aldus de Telegraaf. De tarieven staan volgens de Telegraaf nog op het oude, hogere niveau.

Fouten

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zijn de fouten door de Belastingdienst gemaakt. Naar zijn mening moet staatssecretaris Weekers van Financiën de fouten automatisch door de Belastingdienst laten aanpassen, in plaats van Nederlanders zelf een nieuwe aanslag te laten invullen.

”Als je zelf fouten maakt bij je belastingaangifte ben je strafbaar. Nu worden die fouten door de Belastingdienst gemaakt en pas anderhalf jaar later gerepareerd als je zelf niks doet.” Omtzigt verwacht dat 99 procent van de voorlopige aanslagen tot nu toe fout is ingevuld, aldus de Telegraaf.

Eigenwoningforfait

Wegens een eerdere fout met de belasting voor huiseigenaren, moeten mensen meer betalen als ze de definitieve aangifte doen. Die belasting, het eigenwoningforfait, werd te laag voorgespiegeld, zo meldt de Telegraaf. Volgens Omtzigt betalen mensen en bedrijven door deze twee fouten eerst meer dan noodzakelijk is en krijgen dat bedrag later weer terug. Op het eerste gezicht lijkt dat niet erg, maar volgens Omtzigt is dat wel het geval. ”Die belastingverlagingen waren er nou juist om de economie aan te zwengelen. Voor bedrijven gaat dit om duizenden euro’s. Geld dat je anderhalf jaar dus niet de economie in pompt,” aldus Omtzigt.