Bron: ANP

De huishoudtoeslag, die andere toeslagen zou moeten vervangen, gaat voorlopig niet door. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft de Tweede Kamer maandag laten weten dat invoering in 2015 niet lukt. Dat heeft te maken met uitvoeringsproblemen. Een nieuwe financiële tegenvaller voor het kabinet. Volgend jaar gaat het om 600 miljoen euro, de jaren erna om 1,2 miljard ingeboekte bezuiniging.

Juridische problemen

De huishoudtoeslag, door Asscher inmiddels omgedoopt in huishoudentoeslag, zou vanaf volgend jaar de huidige zorgtoeslag, de huurtoeslag, het kindgebonden budget en een toeslag voor ouderen moeten vervangen. Maar volgens Asscher stuitte dat op juridische problemen.

Export uitkeringen

Een van de gevolgen zou zijn dat de export van uitkeringen fors zou toenemen. Om dat te voorkomen zou de huishoudtoeslag opgedeeld moeten worden in componenten. Dat zou volgens de Belastingdienst te complex zijn. Het kabinet concludeert daarom dat de huishoudtoeslag in de huidige vorm niet mogelijk is.

Onderhandelingen over de begroting

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf zegt niet verbaasd te zijn dat het plan wordt uitgesteld. Hij vraagt zich af of er nu nog wel meevallers te verdelen zijn bij de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. De financiële specialisten van de coalitie en de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zitten sinds maandagavond 7 uur bijeen met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) om te praten over de begroting voor volgend jaar. Later zullen premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en de fractieleiders van de vijf partijen zich bij hen voegen.

Geruchten grote belastinghervorming

In Den Haag circuleren geruchten dat het kabinet een voorschot wil nemen op de grote belastinghervorming die waarschijnlijk in de volgende regeerperiode plaatsvindt.