Tussen de 5 en 6 miljoen Nederlanders moeten rekening houden met een naheffing van de Belastingdienst of een lagere teruggave volgend jaar. De meeste mensen moeten rekening houden met een tegenvaller van 300 euro. Voor sommigen kan die oplopen tot 700 euro.

Tegenvaller

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op Kamervragen en uit nadere informatie van de Belastingdienst. De naheffingen zijn het gevolg van het begrotingsakkoord dat het kabinet in oktober 2013 sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De wijzigingen konden toen niet meer verwerkt worden, maar zullen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2014 wel worden doorgevoerd. Ze zijn het gevolg van een afbouw van de heffingskortingen.

Dát de naheffing nadeel zou opleveren voor belastingplichtigen was bekend, maar niet om hoeveel mensen het zou gaan en met welke tegenvaller zij rekening moeten houden. De tegenvaller geldt alleen volgend jaar, over het belastingjaar 2014. In 2016 zijn alle tabellen bijgewerkt en de wijzigingen verwerkt in de voorlopige aanslag en zal het aantal naheffingen weer terug zijn op het niveau van voor 2014.

Verschrikkelijk

De Tweede Kamer debatteert maandag verder met Wiebes over zijn Belastingplan voor 2015. De naheffingen zullen dan ook aan de orde komen. CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zegt in een eerste reactie dat het wel om erg veel mensen gaat. ”Meer dan de helft van alle volwassenen van Nederland krijgt kennelijk een extra blauwe enveloppe om 300 euro te betalen.”

Volgens hem hadden het kabinet en de Belastingdienst veel eerder in actie moeten komen en de eigen tabellen moeten aanpassen. Hij noemt het  ”verschrikkelijk” dat de Belastingdienst ”wederom zijn eigen wetten niet kent en niet kan implementeren. Wat verwacht zij dan van belastingplichtigen?” Omtzigt wil de kwestie in het debat maandag met Wiebes tot de bodem uitgezocht zien.