Bron: ANP

Justitie, FIOD en politie hebben drie trustkantoren op de korrel, die van malversaties worden verdacht. Twee kantoren, in Amsterdam en Amstelveen, zouden tientallen keren verplicht cliëntenonderzoek achterwege hebben gelaten. Het derde – Eindhovense – kantoor is doorzocht omdat het niet vrijwillig gevraagde informatie aan de Belastingdienst heeft gegeven.

Justitie ging dinsdag over tot doorzoekingen en inbeslagname van administratie. Twee directeuren van het Amstelveense kantoor zijn als verdachte gehoord.

Diensten

Trustkantoren verlenen bedrijfsmatig trustdiensten, zoals het beheren van vennootschappen. De onderzoeken naar de kantoren in Amsterdam en Amstelveen zijn onderdeel van het project Niet-Melders, een gezamenlijk project van een trits opsporingsdiensten en toezichthouders, het Openbaar Ministerie (OM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Zij willen allemaal dat instellingen hun cliëntenonderzoek beter uitvoeren en vaker ongebruikelijke transacties melden. Het niet naleven van de regels werkt ondermijnend en concurrentievervalsend en kan witwassen faciliteren, aldus het OM.

In het kader van het project Niet-Melders is ook een Rotterdamse handelaar in sieraden en horloges gehoord. Ook hij zou cliëntenonderzoek achterwege hebben gelaten en contante betalingen boven de 15.000 euro niet hebben gemeld. Daarnaast wordt nog onderzoek gedaan naar een autohandelaar, twee belastingadviseurs en een accountant.

Ander project

Het onderzoek naar het kantoor in de omgeving van Eindhoven komt voort uit weer een ander project, dat het OM met de Belastingdienst heeft opgezet (het Trust and Company Service Providers-project). In het kader daarvan voert de Belastingdienst boekenonderzoeken uit, onder mee ter controle van de juistheid van aangiften.

In Nederland zijn circa 289 trustkantoren met een vergunning, aldus het OM. ”Het is in ieders belang dat de sector schoon blijft en niet door criminelen gebruikt kan worden voor witwassen of belastingontduiking”, zegt een woordvoerster.